Instrumentella covers

I mitt förra inlägg skrev jag om att en del covers är riktigt bra. I dag tänkte jag fortsätta lite på det temat och berätta om instrumentella covers, det vill säga populära låtar som gjorts om till instrumentella versioner.

Själv är jag jätteförtjust i en duo som heter 2cellos som har gjort cellomusik av moderna hits. 2Cellos består av de kroatiska musikerna Luka Sulic och Stjepan Hauser. De har gett ut tre album med cello-covers på moderna hits och tolkat alltifrån U2 till Avicii. En av mina favoritlåtar är tolkningen av U2s ”With or without you”. Den och många andra av deras låtar finns att lyssna på på youtube, där kan man också se en hel livekonsert från när de spelar på den kroatiska amfiteatern i Pula.

Förutom cello-covers gillar jag covers på fiol, så kallade violin covers. En violinist vars tolkningar jag gillar är Robert Mendoza. Han har gjort bra versioner av både Pinks låt ”Just give me a reason” och Miley Cyrus låt ”Wrecking ball”.

En annan låt som är jättefin på fiol eller med stråkkvartett är Beyonces låt ”Halo”. Fler bra låtar med enbart instrument är:

Viva la vida (Coldplay)
Wake me up (Avicii)
Fix you (Coldplay)
Somebody that I used to know (Gotye)
Californication (Red Hot Chillipepper)
Final countdown (Europe)

Om du känner någon som gillar musiklekar a la Så ska det låta så är instrumentella covers perfekt att testa din kompis kunskaper på! Spela upp en liten snutt av låten och låt din kompis gissa vilken låten är. Sen kan ni turas om och spela upp låtar så att båda får gissa om ni vill.

Har du fler tips på musiklekar man kan hitta på så berätta gärna! Jag tycker det är superkul med musiktävlingar och testar gärna nya varianter.