Så mycket bättre + covers

Jag skrev ju förut om hur utless jag är på alla kändisprogram som går på TV. Det är stjärnorna på slottet, Så ska det låta, Let´s Dance, Mästarnas mästare och allt vad de nu heter. Tyvärr gjorde min motvilja till kändisprogram att jag missade tv4-programmet Så mycket bättre. Jag avfärdade det som ett i mängden av kändisprogram och har såhär i efterhand förstått att det kanske är ett sevärt program.

Jag har ännu inte sett ett helt avsnitt av programmet, men jag har förstått att de inbjudna artisterna ska tolka varandras låtar. Via youtube har jag kunnat lyssna till en del av låtarna och resultaten varierar mellan okej till jättebra. Magnus Uggla gjorde ju sin egen tolkning av Olle Ljungströms låt ”Jag och min far” och blev tokhyllad för den. En del tycker Ugglas version av låten är bättre än Ljungströms original, till en början höll jag inte med, men nu när jag lyssnat på den en del så håller jag med om att Magnus Uggla lyfte låten ytterligare ett snäpp. Olle Ljungström själv var också väldigt berörd av nytolkningen och nöjd med resultatet, han gick alldeles nyligen bort alldeles för tidigt endast 54 år gammal.

Magnus Uggla bytte ut bitar av texten och gjorde den mer personlig och i en intervju med Anna Hedenmo i tv-programmet Min Sanning berättar han mer om sin tolkning och om sin uppväxt. Du kan se programmet på SVT-play.

För er som gillar låten ”Jag och min far” så kan jag tipsa om att Ola Magnell också har gjort en pappa-låt som ni kanske skulle uppskatta. Låten heter ”Pappa” och om du ändå lyssnar på Magnell så måste du passa på att spela låten ”Nu faller mörkret”.

I år ska den sjunde säsongen av Så mycket bättre spelas in, och den här gången tänker jag nog faktiskt titta på programmet. Det har varit en stor blandning mellan artisterna varje säsong och så blir också fallet i årets omgång. Artisterna som ska medverka är:

Jill Johnson
Tommy Nilsson
Magnus Carlsson
Lisa Ekdahl
Little Jinder
Danny Saucedo
Freddie Wadling

Den artist jag ser allra mest fram emot att se är Lisa Ekdahl. Hon har ett så unikt uttryck och jag tror hon verkligen kommer sätta sin egen prägel på de låtar hon väljer att tolka. Jag har bland annat hört henne sjunga duett med Lars Winnerbäck och det var fantastiskt. De gjorde två låtar ihop på en konsert, ”Kom änglar” och ”Tvivel” hette låtarna, och hennes speciella sångstil kom verkligen fram. Sen har hon en fantastisk och speciell röst också, så det kommer bli spännande att se vad hon kan åstadkomma i programmet.

Det kommer också bli kul att höra några av hennes låtar i annan tappning 🙂 Men vilken press artisterna måste känna att prestera bra, dels för att inte göra publiken besviken men allra mest för att inte den artist vars låt man gjort om ska bli missnöjd.

En artist jag verkligen skulle vilja se i Så mycket bättre är Lars Winnerbäck, men han gör inte gärna tv-framträdanden. Han har väl gjort några få undantag genom åren, Skavlan, Plura och Tack för musiken som Niklas Strömstedt var värd för.

Att göra covers har alltid varit populärt egentligen, så det är inget nytt fenomen. Några av de mest kända låtarna är faktiskt covers! Här kommer några exempel:

Tainted love – originalet gjordes av Gloria Jones, men några andra som haft framgångar med låten är Soft Cell och Marilyn Manson.
Torn – Natalie Imbruglias hit Torn är egentligen en cover. Lyssna på Lis Sörensens Braendt på youtube så får du höra ursprungsversionen!
Nothing compares 2 u – Sinéad O´Connor må ha gjort låten känd, men hon var inte först. Prince skrev och spelade in låten som O´Connor sen gjorde till en riktig hit.
The best – Låten som är så starkt förknippad med Tina Turner gjordes av Bonnie Tyler först.
Hallelujah – Nej, Jeff Buckley var inte först med Hallelujah. Den är skriven av Leonard Cohen som släppte den 1984 på skivan Various Positions. Jeff Buckley är inte heller den ende artist som försökt sig på en cover av Hallelujah, Bon jovi har gjort den, Bob Dylan också och till och med svenska artister som Ulf Lundell och Peter Jöback.
I will always love you – Är från början en Dolly Parton låt som blev världsberömd med Whitney Houston.

Ja som du ser, covers kan också vara riktigt bra och mer uppskattade ibland än originalet!