Så ska det låta!

Hm, jag skrev ju i mitt förra inlägg att jag skulle försöka undvika ämnen som Melodifestivalen och Eurovision Song Contest ett tag framöver. Nu har jag nog halkat in på ett liknande spår i alla fall för jag tänkte skriva om ett annat folkkärt musikprogram dit melodifestivalvinnare alltid bjuds in. Programmet är så klart Så ska det låta, ett evighetsprogram som firar 20 år nästa år. Så ska det låta har alltså sänts sen 1997 och vad jag vet så finns inga planer på att lägga ner programmet.

Under årens lopp har man bara avverkat tre programledare: Peter Harrysson, Peter Settman och så nuvarande programledaren Kalle Moraeus. Jag minns att Peter Harrysson alltid hälsade lite skämtsamt till sin mamma under programmet vilket var kul, trevligt och annorlunda.

Jag är uppväxt med Så ska det låta som då gick på fredagarna. Vi åt varma mackor framför tv:n och tävlade mot varandra. Jag tyckte det var jättekul och tack vare programmet hittade jag också en och annan ny favoritlåt. Ett av favoritmomenten i tävlingen var när man skulle gissa vilken låt ett intro tillhörde. Jag gillade också när man skulle para ihop bilder och sjunga en låt som passade ihop med bilderna.

Jag fortsatte följa programmet ett tag även efter att Peter Settman övertog Så ska det låta efter Harrysson, men efter ett tag tröttnade jag och det var länge sen jag såg ett avsnitt. De kanske har ändrat konceptet rejält sen sist, men jag har ingen koll alls. Jag vet inte varför jag tröttnade, kanske var det för att det blev för många tv-program med kändisar. Ena stunden var de och lagade mat i någon kanal, i nästa stund var de med och tävlade i Så ska det låta.

Det här med en massa kändisprogram är jag faktiskt riktigt trött på. Det måste finnas något intressantare att sända! Jag trodde den här trenden skulle avta efter ett tag, men det känns tvärtom som att det är något som är här för att stanna.

Med Så ska det låta är det lite som med melodifestivalen, samma artister återkommer ofta till programmet och på wikipedia fann jag en sammanställning över vilka artister som varit med flest gånger. Lotta Engberg ligger i topp och har medverkat i åtta program. På andraplatsen finns sex artister, däribland Andreas Lundstedt som också är en av de som deltagit flest gånger i Melodifestivalen. Han och de andra artisterna på andraplatsen har deltagit i sju avsnitt av Så ska det låta under åren.

En del artister har verkligen bjudit på sig själva och förvandlat programmet till något alldeles extra. Brolle är ett exempel på en sån artist tycker jag. Martin Stenmarck är en annan färgstark gäst!