Mer om Eurovision och melodifestivalen!

Satellit, Dag efter dag, Fångad i en stormvind och Stad i ljus har alla någonting gemensamt. Med tanke på mina tidigare inlägg är det inte särskilt svårt att lista ut vad heller, men för att vara på den säkra sidan så kommer svaret här: samtliga låtar har vunnit den svenska melodifestivalen och varit Sveriges tävlingsbidrag i Eurovision Song Contest!

När man tittar på listan över de svenska vinnarlåtarna inser man snabbt att flera av våra svenska klassiker kommer från melodifestivalen. Många är odödliga och tidlösa låtar som funkar lika bra i dag som då, ta till exempel Stad i ljus med Tommy Körberg som vann den svenska uttagningen 1988. Den pampiga och finstämda låten skulle lika gärna ha kunnat vara ett av årets tävlingsbidrag.

En klassiker är också låten En dag med Tommy Nilsson som vann melodifestivalen 1989, den kanske inte är lika tidlös som Stad i Ljus men helt klart fortfarande gångbar och definitivt stämningsfull! Låten är i alla fall mer tidlös än Tommy Nilsson 80-talsfrilla som han hade vid uppträdandet 🙂 I år försökte Tommy Nilsson tillsammans med Patrik Isaksson och Uno Svenningson sig på att nå nya melodifestivalframgångar med låten Håll mitt hjärta hårt, men det gick inte vägen och de tog sig inte vidare från deltävlingen.

Om du har följt melodifestivalen under åtminstone några år så har du definitivt märkt att många artister återkommer i tävlingen. Vissa har till och med vunnit melodifestivalen flera gånger, till exempel Carola och Charlotte Nilsson/Perelli. Bland de som deltagit flest gånger finns Ann Louise Hansson i topp med 11 melodifestivalbidrag, på delad andraplats kommer Kicki Danielsson och Andreas Lundstedt som har varit med 9 gånger. Tredjeplatsen har Magnus Carlsson med 8 tävlingar. Vill du veta vilka som vunnit tävlingen mer än en gång? Se listan nedan för fler artister som vunnit melodifestivalen fler gånger:

Tommy Körberg – Judy min vän (1969) och Stad i ljus (1988)
Family Four – Vita vidder (1971) och Härliga sommardag (1972)
Björn Skifs – Det blir alltid värre framåt natten (1978) och Fångad i en dröm (1981)
Carola – Främling (1983), Fångad av en stormvind (1991) och Evighet (2006)
Roger Pontare – Stjärnorna tillsammans med Marie Bergman (1994) och När vindarna viskar mitt namn (2000)
Kicki Danielsson – Dag efter dag tillsammans med Chips (1982) och Bra vibrationer (1985)
Charlotte Nilsson/Perelli – Take me to your heaven (1999) och Hero (2008)

Jag hoppas detta var en komplett sammanställning över alla som vunnit melodifestivalen mer än en gång, men har jag missat någon så skriv och berätta!

Många av våra mest folkkära och uppskattade svenska artister har medverkat i och vunnit melodifestivalen. Monica Zetterlund sjöng ”En gång i Stockholm” 1963 och innan dess hade både Lill Babs, Siw Malmqvist och Alice Babs deltagit och vunnit. Efter dem har artister som Thomas Ledin, Ted Gärdestad och Lotta Engberg skördat segrar i musiktävlingen som inte längre är vad den en gång var.

En gång i tiden i melodifestivalens begynnelse så hade man en finaltävling och vinnarna utsågs av en jury. Sedan dess har man ändrat regelverket många gånger och i dag använder man en kombination av tittar- och juryröster. Den allra största skillnaden är dock att man istället för en enda tävling anordnar olika deltävlingar, en andrachansen och en final. Via deltävlingarna kan artisterna antingen slås ut, gå till andra chansen eller direkt till final. När alla deltävlingar är klara avgörs andra chansen och vinnarna där går till den slutliga finalen där det bidrag som ska representera Sverige i den internationella tävlingen utses.

Med tanke på hur mycket jag skriver om melodifestivalen och att jag har så fina minnen av tävlingen sen jag var liten så tror ni säkert jag sitter klistrad vid varje deltävling. Det gör jag inte. Jag gillar inte det nya konceptet med en massa deltävlingar, jag vill ha en enda stor finalkväll precis som förr. Dels för att tävlingen blir för långdragen, dels för att många av bidragen i mitt tycke inte håller måttet. Skulle man ha bara en final skulle bara de bästa låtarna komma med och man skulle slippa en massa låtar som bara är med som utfyllnad.

Nu kanske jag är lite väl hård, men vi har alla olika smak och åsikter och det är så jag känner. Sen om jag har rätt eller inte är en annan femma!

Framöver ska jag försöka skriva om något annat ämne, men det är mycket möjligt att Eurovision och Melodifestivalen tycker upp igen!