Eurovisiontankar

Eurovision är över, men tankarna snurrar fortfarande efter årets stora sångtävling. Den 14 maj avgjorde äntligen Eurovision Song Contest (ESC) 2016! Det svenska bidraget framfördes av Frans som tävlade med låten ”If I Were Sorry”. Han slutade femma bakom Ukraina som otippat gick och vann hela tävlingen!

För Frans var det första gången han uppträdde i Melodifestivalen och Eurovision, men det var långt ifrån första gången svenska folket hörde honom sjunga. Som liten sjuåring fick han en jättehit med bandet Elias när han medverkade i låten Who´s Da Man, en gullig sommarplåga om fotbollsspelaren Zlatan.

Men nu 10 år senare är han alltså tillbaka igen med en hit, och den här gången är han också själv en av upphovsmakarna till låten tillsammans med Fredrik Andersson, Oscar Fogelström och Michael Saxell. Om Frans likt Abba, Carola och Celine Dion får sitt stora genombrott tack vare Eurovision trots femteplatsen återstår att se, tills dess tänkte jag att vi gör en tillbakablick och kollar på några artister som slagit igenom tack vare Eurovision och melodifestivalen.

Abba – Jag har ju redan nämnt att Abbas karriär tog rejäl fart efter att de medverkade i melodifestivalen med låten Ring Ring och att den internationella karriären verkligen kom igång när de vann Eurovision 1974 med låten Waterloo.

Carola – 1983 blev Carola känd i hela Sverige efter att ha vunnit melodifestivalen med låten ”Främling”. Hon släppte flera skivor efter vinsten och gjorde succé i ESC 1991 när hon vann efter en poängrysare med låten ”Fångad i en stormvind”. Sedan dess har hon fortsatt släppa skivor och är fortfarande en av Sveriges största artister.

Johnny Logan – Fick en världshit med låten ”Hold me now” som han vann Eurovision Song Contest med 1987. Det var dessutom hans andra Eurovision-vinst, den första kom 1980 med ”What´s another year”. 1992 skördade han ytterligare framgångar i tävlingen då han var låtskrivare till vinnarlåten ”Why Me” med Linda Martin.

Celine Dion – Celine Dions internationella karriär startade efter att hon medverkade i och vann Eurovision 1988. Hon representerade Schweiz och sjöng låten ”Ne partez pas sans moi” på franska. På den tiden var alla artister tvungna att sjunga på landets officiella språk något som ändrats på senare år.

Förutom dessa artister finns mängder med sångare och musiker som slagit igenom i Sverige tack vare melodifestivalen. Förmodligen gäller även det artister i andra länder som skapat sig en karriär tack vare uppmärksamheten de fått i de nationella uttagningarna till Eurovision.

I år var Sverige värdland för Eurovision eftersom Måns Zelmerlöw vann tävlingen förra året med låten ”Heroes”. Detta var Sveriges sjätte Eurovision Song Contest vilket gör Sverige till den nation som vunnit näst flest gånger sedan tävlingen startades 1956. Irland är det land som med sina sju segrar vunnit allra flest gånger och som bekant har Johnny Logan bidragit till hela tre av dessa sju vinster, två gånger som sångare och en gång som låtskrivare.

Sverige ligger även i topp när det kommer till poängen. Bland annat fick Sverige 12 poäng av hela 18 länder under finalen 2012, vilket är ett rekord. Sverige hamnar också i topp om man slår ihop alla poäng från alla finaltävlingar från 1956 och fram till 2015. Med sammanlagt 4128 poäng leder Sverige före Storbritannien som har fått 3849 poäng under åren. Värt att nämna i sammanhanget är att Sverige inte deltagit/kvalificerat sig för samtliga finaler, av 59 möjliga har Sverige bara tävlat i 55 finaler.

I år blev det dock ett riktigt bottennapp för Storbritannien som endast lyckades skrapa ihop 62 poäng för låten You are not alone med Joe & Jake. Sverige som blev femma fick nästan 200 poäng mer, nämligen hela 261 poäng. Ettan Ukraina slutade på 534 poäng och tvåa blev Australien med 511 poäng. Jag tycker det är jättekul att Australien anslutit sig till tävlingen och att de också nått framgångar i tävlingen.

Minns du de svenska vinnarna? Här kommer de!

1974 – Abba, Waterloo
1984 – Herreys, Diggi-loo diggy-ley
1991 – Carola, Fångad av en stormvind
1999 – Charlotte Nilsson, Take me to your heaven
2012 – Loreen, Euphoria
2015 – Måns Zelmerlöw, Heroes

Här kommer årets vinnare! Ukrainaska Jamala med låten “1944”.

Nej, nu måste jag sluta, men det här ämnet var kul så jag återkommer med fler inlägg om melodifestivalen/eurovision!