Svensk musikexport

Genom åren har svensk musikexport omfattat allt från streamingtjänsten Spotify och opera till pop och rock och denna bloggpost tänkte jag ägna åt två stora svenska band som slagit igenom internationellt. Några av artisterna och banden har dessutom fått regeringens musikexportpris för sitt bidrag till svensk musikexport. I tabellen nedan kan du se alla som tilldelats det fina priset:

Vinnare av regeringens musikexportpris 1998-2015

ÅrVinnare
2015Tove Lo
2014Max Martin
2013Avicii
2012Shellback
2011Swedish House Mafia
2010Robyn
2009Mando Diao
2008Björn Ulvaeus och Benny Andersson
2007Bloodshy & Avant
2006José González
2005In Flames
2004Anne Sofie von Otter
2003Esbjörn Svensson Trio
2002The Hives
2001Roxette
2000Benny Andersson och Björn Ulvaeus
1999Cheiron Productions
1998Max Martin
1997The Cardigans

Som du ser är det en stor blandning av pristagare, alltifrån musikstudion Cheiron till artister och låtskrivare. Några få har dessutom fått priset fler än en gång, låtskrivaren och producenten Max Martin är en av dem.

Roxette

Om du läst min första bloggpost här på FirstUp så vet du redan att jag som liten var ett stort Roxette-fan. Såhär i efterhand när jag blivit större så har jag insett att jag knappast var ensam. Roxette som bildades av Marie Fredriksson och Per Gessle 1986 blev inte bara stora i Sverige, de slog också igenom i många andra länder däribland USA där de inte bara lyckades ta sig in på anrika billboardlistan, de toppade den också med låtar som The Look, Joyride och It must have been love.

Efter storsuccéer med världsturnéer och storsäljande skivor så tog Roxette en paus mellan 2002 till 2011 på grund av att Marie Fredriksson drabbats av en hjärntumör. Men 2011 gjorde de efterlängtad come back med en ny skiva och nya spelningar. I dagarna meddelades dock det tråkiga beskedet att Marie Fredrikssons hälsa sätter stopp för fler livespelningar och resten av konserterna i deras pågående turné ställdes in.

Både Marie Fredriksson och Per Gessle har vid sidan av Roxette haft andra musikkarriärer, Marie Fredriksson som soloartist och Per Gessle har skördat framgångar med Gyllene Tider och med soloplattor.

De flesta av Roxettes låtar är skrivna av Per Gessle själv, men Marie Fredriksson har också medverkat till musiken på några. En av de mest kända låtarna är It must have been love som finns med i succéfilmen Pretty Woman. Det mest sålda albumet är Joyride som har sålts i ungefär 11 miljoner exemplar över hela världen.

Abba

Att nämna svensk musikexport utan att nämna Abba vore otänkbart! Deras samlingsalbum ABBA Gold har sålts i över 20 miljoner exemplar och enligt wikipedia så säljer de fortfarande mellan 2-4 miljoner skivor per år trots att gruppen sedan länge är upplöst.

Abba har en del av sina framgångar att tacka melodifestivalen och Eurovision Song Contest för då de genom dessa musiktävlingar nådde ut till en stor publik och slog igenom internationellt. Att Abba vann Eurovision 1974 med låten Waterloo hör nästan till allmänbildningen numer.

Under sin aktiva tid släppte de åtta studioalbum och flera av låtarna har tagit sig in på Billboardlistan. Dancing Queen blev till och med listetta 1977. Precis som Roxette är Abbas låtar till stor del skrivna av bandmedlemmarna själva. Benny Andersson och Björn Ulvaeus har skrivit nästan all text och musik, ofta tillsammans, men ibland har andra kompositörer bidragit.

Om du inte är bekant med Abba sedan tidigare så bestod gruppen av Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Benny Andersson. Björn och Agneta var dessutom gifta med varandra precis som Anni-Frid och Benny. De bildade Abba 1972 och la ner bandet nästan 10 år senare, 1983.

Bandet har inte gjort någon come back sedan uppbrottet 1983. Det har dock gjorts ett museum, musikaler, släppts samlingsskivor och spelats in filmer om Abba sedan de la ner.