Prince har avlidit

Det råder sorg i musikvärlden och bland fans över hela världen. Prince, en av populärmusikens största låtskrivare och musiker har hastigt och oväntat avlidit. Nyheten kommer bara några månader efter att David Bowie gick ur tiden.

Prince blev endast 57 år gammal, han föddes den sjunde juni 1958 och skulle alltså snart fylla 58 år. Han är en av de mest produktiva artisterna jag känner till och har skrivit mängder med låtar till andra artister utöver de 39 studioalbum han själv spelade in mellan 1978-2015. Alla skivor och låtar har han inte signerat med Prince då han har verkat under många pseudonymer under åren men hans födelsenamn är Prince Rogers Nelson och det är som Prince många känner honom.

Hans första listetta på Billboardlistan var When Doves Cry 1984, samma år tog sig också hans låt Let´s Go Crazy in på förstaplatsen. Kiss, Batdance och Cream är de andra hitsen som legat etta på Billboardlistan. Jag blev lite förvånad över att inte Purple Rain hade varit etta, den är enligt mig en av de bästa låtarna någonsin. Men Purple Rain låg som bäst tvåa precis som Raspberry Beret och U Got the Look.

Under sin artistkarriär gjorde han sig bland annat känd för att vara provokativ i sitt artisteri vad gällde låttexter. Ta till exempel Little Red Corvette som har tydliga anspelningar på sex. Little Red Corvette släpptes 1982 på skivan 1999 som följdes upp av hans mest sålda album någonsin, Purple Rain som sålde i ungefär 20 miljoner ex. Albumet innehåller förutom den kända låten Purple Rain även de andra låtarna som hördes i musikalfilmen Purple Rain som släpptes 1984. Prince medverkade själv i filmen och det är inte hans enda filmframträdande, han har själv regisserat och spelat i flera andra musikfilmer.