Vann rätt låt?

Eurovision- och melodifestivalcirkusen är över för i år. Håller fortfarande på att återhämta mig efter helgens final. Vem kunde tro att Portugal skulle ro hem segern? Är fortfarande lite chockad.

Låten är säkert bra. Lite nostalgi och Disneykänsla över den. Det tyckte jag redan innan tidningarnas recensenter skrev det. Men vem kunde tro att hela Europa inklusive jurygrupperna skulle hålla den som nummer ett av alla bidrag? Har i alla fall för mig att den både fick jurygruppens högsta poäng och tittarnas maxpoäng.

Men jag måste säga att jag blev rätt besviken på hans vinnartal. Tycker inte man ska kritisera tittarnas musiksmak eller sina konkurrenters musik. Musik kan vara så mycket. Vem är han att döma vad som borde produceras eller inte? En enkel tramslåt kan betyda precis lika mycket som ett vackert klassiskt stycke fast på olika sätt. Tycker det är en tråkig attityd att klanka ner på andras verk och smak när man vunnit. Dessutom tyckte jag inte texten i hans låt var så mycket att hurra över. Har läst en engelsk översättning och tyckte det var samma banala kärleksfraser om hjärtan och att älska för två som man hört så många gånger tidigare. Förstod verkligen inte storheten i texten? Musiken är en annan femma. Men texten tyckte jag var långt ifrån särskilt märkvärdig.

Jag tyckte Belgien eller Bulgarien skulle ha vunnit. Låtarna var inte perfekta, med lite justeringar så kunde de ha blivit jättebra. Särskilt Belgiens som aldrig lyfte riktigt. Hittade en cover av Belgiens låt på youtube som jag gillade. De hade mixtrat lite och verkligen fått till det. Lyssna själva! Covern är gjord av en youtuber som heter Fabian Capone och har än så länge setts runt 40 000 gånger. Jag hoppas många fler kommer hitta till den.

Visst är den bra? Och visst lyfter den? I den här tappningen skulle den verkligen kunna bli en favorit på klubbarna i sommar 🙂 Men den belgiska sångerskans, Blanches, röst passar dock allra bäst för låten.

Vad tyckte ni förresten om Robin Bengtssons insats? Jag tycker han lyckades riktigt bra. En femteplats är ju dessutom alldeles strålande. Dock var ju inte hans låt i min smak precis. Men jag måste säga att han gjorde det bra. Verkar dessutom som att de flesta håller med och tycker han gjorde helt okej ifrån sig.

Några som däremot inte gjorde särskilt bra ifrån sig var programledarna. Jag tyckte inte showen var särskilt underhållande. De försökte men det fungerade inte. Gillade inte heller pausunderhållningen. Den kanske fungerar super live. Men i TV-rutan gick den inte igenom, inte hos mig i alla fall. Dessutom var det en del tekniskt strul som drar ner betyget.

Vi får se hur det går för Portugal nästa år! Det blir deras första Eurovision. Men sämre än Ukraina kan det väl knappast bli? Då kommer tittarna fly programmet!

Apropå att fly. Jag tyckte jag hörde något om att Storbritannien funderar på att dra sig ur tävlingen. Det gick ju inte så bra för dem i år, inte förra året heller. Det skulle kännas konstigt om de hoppade av, men förstår om de lessnat på att inte vinna. Senast de vann var 1997… Sverige hade säkert också tröttnat på tävlingen om vi inte hade haft en massa framgångar de senaste åren.